Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Κάτω τα ξερά σας από την Ardita San Paolo και από την ιδέα για ένα ποδόσφαιρο «από τα κάτω»

H Ardita San Paolo (ASD) είναι μία ομάδα λαϊκής συμμετοχής της Ρώμης που ιδρύθηκε το 2011. Η ομάδα που ακολουθεί τα χνάρια γνωστών αγγλικών ποδοσφαιρικών εγχειρημάτων (FC United of Manchester, AFC Wimbledon, Clapton F.C) δημιουργήθηκε από οπαδούς και ποδοσφαιρόφιλους που έχουν απογοητευθεί από την εμπορευματοποίηση του μοντέρνου ποδοσφαίρου οι οποίοι με βασικό πρόταγμα την ιδέα της επανοικειοποίησης το ποδόσφαιρο αποφάσισαν να ιδρύσουν μία ποδοσφαιρική ομάδα που θα ανήκει 100% στα χέρια των οπαδών της, χωρίς την ύπαρξη και μεσολάβηση παραγόντων και χρηματοδοτών. Μια ομάδα που αποσκοπεί να γίνει κοινό κτήμα όχι μόνο των μελών-οπαδών, αλλά και του τεχνικού επιτελείου και των παιχτών. Οι άνθρωποι που αποτελούν το κινητήριο μοχλό για το νέο αυτό ποδοσφαιρικό εγχείρημα είναι πολιτικοποιημένοι και ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό και αντιφασιστικό χώρο κάτι που φαίνεται και από το όνομα της ομάδας που παραπέμπει ξεκάθαρα στην Arditi del Popolo, την ιστορική πρώτη αντιφασιστική πολιτοφυλακή που αντιπαρατέθηκε στους δρόμους με τον ιταλικό φασισμό τη περίοδο 1918-1922 και που το 1921 αριθμούσε 20.000 περίπου μέλη. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι οπαδοί της έχουν επιλέξει να μη χρησιμοποιούν την κερκίδα σαν χώρο προπαγάνδισης των ιδεών τους και περιορίζονται στο να διαδίδουν από εκεί την ιδέα ενός ποδοσφαίρου «από τα κάτω». Όπως και να χει τα ελευθεριακά, αντικαπιταλιστικά και σίγουρα αντιφασιστικά χαρακτηριστικά της διαφορετικής αυτής ομάδας φαίνεται πως ενόχλησαν κάποια ακροδεξιά αποβράσματα....

Στις 16 Νοεμβρίου 2014 η Ardita αγωνιζόνταν εκτός έδρας και πιο συγκεκριμένα  στο γήπεδο της Magliano Romano όταν, περίπου στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, μία ομάδα τριάντα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλε στην κερκίδα και επιτέθηκε στους οπαδούς της Ardita με σιδερολοστούς και ρόπαλα τραυματίζοντας έξι άτομα, έναν από τους οποίους σοβαρά. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα και στα οποία βρέθηκαν κουκούλες και κράνη. Και οι εννέα συλληφθέντες ήταν γνωστοί ως μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Casa Pound και μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν υποψήφιος δήμαρχος της πόλη του Βιτέρμπο με την Casa Pound.

Οι αθλητές και τα μέλη της Ardita ζήτησαν «από όλους τους λαϊκούς αθλητικούς συλλόγους και από όσους οπαδούς συμμερίζονται τις αξίες μας, να εκθέσουν στην επόμενη αθλητική εκδήλωση που θα συμμετάσχουν ένα πανό που θα γράφει: Κάτω τα χέρια από το λαϊκό αθλητισμό». Πολλοί ήταν λοιπόν οι οπαδικοί πυρήνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό αναρτώντας πανιά και δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στα μέλη της ομάδας της Ardita και εκφράζοντας την αντίθεση τους στις φασιστικές πεποιθήσεις και τις παρακρατικές πρακτικές. Ακολουθούν φώτο από κάποια από τα πανιά αυτά:

Από οπαδούς της Perugia
Από οπαδούς της Clapton F.C-Λονδίνο
Από οπαδούς της A.C Pozzo
Από οπαδούς της Atletico San Lorenzo
Από οπαδούς της RFC Lions (Ska Football Club - Caserta)
Από οπαδούς της Spartak Lecce
Από την ποδοσφαιρική  ομάδα Liberi Nantes Football Club - Fugees Football Club
Διαβάστε και δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Humba καθώς και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου