Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

International scene

Σε αυτή τη στήλη θα παρουσιάζονται νέα και διάφορα 
θέματα από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο όπως και 
προσωπικές εμπειρίες μελών και φίλων της Αυτόνομης Ζώνης 
 από επισκέψεις σε γήπεδα του εξωτερικού (groundhopping)….            


 
* Στις 11/12/11 ο Ajax αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη RKC. Οι οπαδοί του αγανακτισμένοι από την αδικία που υπέστη η ομάδα τους στους ομίλους του champions league (o Ajax ηττήθηκε από τη Real Madrid με 0-3 και ο διαιτητής του ακύρωσε δυο καθαρά γκολ. Την ίδια στιγμη η Lyon κέρδισε 1-7 τη Dynamo στο Zagreb ενώ το σκορ ημιχρόνου ήταν 1-1!!) αποφάσισαν να προβούν σε μια διαμαρτυρία. Η διαμαρτυρία αυτή συμπεριλάμβανε τη ρίψη 20 μπαλών (οι οποίες πετάχτηκαν εντός αγωνιστικού χώρου από οπαδούς του Ajax που βρισκόταν εκτός γηπέδου) οι οποίες είχαν αυτοκόλλητα οπαδικών groups της ομάδας του Amsterdam (vak 410 κτλ) ενώ οι εντός γηπέδου οπαδοί ανάρτησαν πανιά με περιεχόμενα κατά της uefa, των ακριβών εισιτηρίων, της απαγόρευσης των καπνογόνων και της εμπορευματοποίησης.

 * Τη στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η ιταλία, η ελλάδα και η αργεντινή οι οπαδοί συνεχίζουν να αλληλομαχαιρώνονται, στη γερμανία οι οπαδοί ασχολούνται με άλλα θέματα. Το διήμερο 16-17/01/12 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από συλλογικότητες, οπαδικά projects και groups και από συνδέσμους. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 700 οπαδοί από διάφορες ομάδες και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και διάφορα (ελευθερίες των οπαδών, χρήση καπνογόνων, κοινή ώρα έναρξης αγώνων, ιδιοκτησιακό καθεστώς ομάδων, τα ακριβά εισιτήρια, ο κοινωνικός ρόλος των ultras κ.α). Για περισσότερα σχετικά με το θέμα αυτό ανατρέξτε στις σελίδες του 8ου τεύχους του Humba.

 * Στις 01/04/12 στην ιταλία και στην εθνική οδό ανάμεσα στις πόλεις Bologna και Modena πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Napoli και της Milan. Δύο πούλμαν με οπαδούς της Milan, που γυρνούσαν από τον εκτός έδρας αγώνα μέσα στην Catania συνάντησαν σε παρκινγκ της εθνικής οδού ένα πούλμαν με γύρω στους 50 οπαδούς της Napoli, που όδευε προς το Torino, για τον αγώνα της ομάδας τους με την Juventus. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι μιλανέζοι προξένησαν σοβαρές ζημιές στο λεωφορείο των ναπολιτάνων ενώ τραυμάτισαν έναν από αυτούς σοβαρά στο μηρό και στο χέρι με «κέρατο» και άλλους 5 ελαφριά τραυματίες στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια οι ντόπιες δυνάμεις των μπάτσων σταμάτησαν τα πούλμαν των μιλανέζων, τα προσήγαγαν όπως ήταν στο αστυνομικό τμήμα, κατάσχεσαν 4 μαχαίρια, ρόπαλα, καπνογόνα και κράνη και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 39 οπαδούς οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα των μπάτσων αναγνωρίστηκαν από τις κάμερες παρακολουθήσης της εθνικής οδού. Λίγο καιρό μετά οι 39 αυτοί μιλανέζοι τιμωρήθηκαν με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα έως και 5 χρόνια ακόμη και από το Euro 2012 της Πολωνίας και της Ουκρανίας. 


* Στις 22/04/12 στην ιταλία η Genoa έχανε μέχρι τις αρχές του 2ου ημιχρόνου 0-4 από τη Siena. Οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας δεν το άντεξαν, πέταξαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο και διέκοψαν το παιχνίδι απαιτώντας από τους παίχτες της ομάδας τους να βγάλουν τις φανέλες και να τις παραδώσουν στους οπαδούς στην εξέδρα. Όπως διαβάσαμε στο blg των Radical Fans oι αστυνομικές οι αρχές ερευνούσαν 16 περιπτώσεις ultras που ήταν υπεύθυνοι των γεγονότων και έχει προταθεί για καθέναν από αυτούς πενταετής απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Εναντίον τους εκτοξεύονται κατηγορίες για βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά. Πριν μερικούς μήνες όταν αυτοί οι ίδιοι οπαδοί πρωτοστάτησαν μαζί με οπαδούς άλλων ομάδων στην παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους της πόλης που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες, τότε ήταν τα καλά παιδιά με το ανθρώπινο πρόσωπο. Βέβαια αυτή τους η πρωτοβουλία δεν έτυχε τόσο μεγάλης δημοσιογραφικής κάλυψης όσο η περίπτωση της διακοπής του αγώνα με τη Siena.                    
                                                                                                     
 * Στις 06/05/12 η Feyenord έπαιζε εκτός με την SC Heerenveen. Η ομάδα του Rotterdam αν κέρδιζε κατακτούσε τη 2η θέση και εξασφάλιζε τη συμμετοχή της στα προκριματικά για τους ομίλους του champions league. Περισσότεροι από 2.000 οπαδοί και φίλη της Feyenord εξασφάλισαν εισιτήρια για τον αγώνα και άλλοι τόσοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν μέχρι το Heerenveen χωρίς εισιτήρια ελπίζοντας να καταφέρουν να μπουν με κάποιο τρόπο στο γήπεδο. Οι μπάτσοι εξέδωσαν ανακοίνωση και πείλησαν ότι όποιος οπαδός της ομάδας του Rotterdam δεν κατείχε εισιτήριο θα συλλαμβάνονταν και θα τιμωρούνταν με ένα χρόνο απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα. Κάπως έτσι οι μπάτσοι συνέλαβαν ορισμένους οπαδούς της Feyenord και όλοι οι υπόλοιποι που δεν κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο παρακολούθησαν το παιχνίδι από διάφορες pubs της πόλης. Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη χρονιά που η Feyenord κατέκτησε το κύπελλο uefa και οι οπαδοί της τίμησαν την επιτυχία αυτή με ένα πανέμορφο coreo κατά την έναρξη του αγώνα. Τελικά η Feyenord κέρδισε 2-3 και με την επιστροφή της ομάδας στο Rotterdam στήθηκε ένα μεγάλο party στο γήπεδο της ομάδας (De Kuip) στο οποίο συμμετείχαν περίπου 30.00 οπαδοί και φίλοι της ομάδας.

 * Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οπαδοί συνδεσμίτες της Bari συνελήφθηκαν  επειδή απειλούσαν παίχτες της ομάδας τους  προκειμένου να χάσουν παιχνίδια και να κερδίσουν οι οπαδοί φράγκα από το στοίχημα!! Αυτό θα πει επαγγελματίες οπαδοί.

* Στις 20/05/12 οι οπαδοί της Sampdoria βγήκαν για ακόμη μια χρονιά στους δρόμους τιμώντας την επέτειο από το τελικό του πρωταθλητριών στο Wembley το 1992 όταν η ιταλική ομάδα ηττήθηκε με 1-0. Μάλιστα φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε. Χιλιάδες οπαδοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Γένοβας με σκούτερ αλλά και πεζοί δημιουργώντας μια γιορτινή και οπαδική ατμόσφαιρα. Ανάμεσα στους χιλιάδες αυτούς οπαδούς θα ήταν και οι 50 οπαδοί της Sampdoria που όπως διαβάσαμε στο football bla-bla ξεκίνησαν για τη πόλη Stabia που απέχει 700χλμ από τη Γένοβα για να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους. Λίγο πριν την Νάπολη όμως  τους σταμάτησε η ιταλική αστυνομία και τους απαγόρεψε τη συνέχεια του ταξιδιού τους επειδή δεν είχαν τη κάρτα φιλάθλου (tessera del tifoso) παρόλο που είχαν εισιτήρια. 

* Στις 26/05/12 στην Αργεντινή και σε προάστιο του Buenos Aires πραγματοποιήθηκε ο αγώνας μεταξύ των Lanus και All Boys. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα οπαδοί των δυο ομάδων συγκρούστηκαν και βγήκαν όπλα!! Αποτέλεσμα ένας νεκρός οπαδός της Lanus ενώ συνολικά τραυματίστηκαν άλλοι 5 οπαδοί (δυο από αυτούς 15χρονοι..), πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 3 όπλα.. Στις 11/06/12 στο Buenos Aires ξανά, ένας οπαδός της River Plate μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο γήπεδο στον αγώνα River Plate- Boca Unidos  για το πρωτάθλημα της Β εθνικής στην Αργεντινή. Απαράδεκτη η φάση εκεί κάτω. 

*Στο φετινό Euro 2012 ουκρανοί φασίστες οπαδοί απειλούσαν τους οπαδούς της εθνικής αγγλίας λέγοντας ότι θα δεινοπαθήσουν αν επισκεφθούν την ουκρανία ενώ τα πράγματα για τους έγχρωμους φίλους της αγγλίας θα ήταν ακόμη χειρότερα. Οι φασίστες ουκρανοί ανέφεραν ότι οι λευκοί άγγλοι θα έπρεπε να ντρέπονται για τη πολυπολιτισμικότητα των δρόμων των πόλεων τους και ότι αυτοί (οι ουκρανοί) δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στις δικές τους πόλεις. Για τους φασιστικών καταβολών οπαδούς φημίζεται και η συνδιοργανώτρια πολωνία. Κάπως έτσι στις 08/06/12 καμιά 50αριά πολωνοί, οπαδοί της LKS Lodz, επιτέθηκαν σε bar που άραζαν κυρίως άγγλοι αλλά και κάποιοι ρώσοι και το οποίο βρισκόταν στη πόλη Lodz. Οι γηπεδούχοι πολωνοί επιτέθηκαν μαζικά και σε οπαδούς της ρωσίας στις 12/06/12. Υπενθυμίζουμε ότι στις οπαδικές σκηνές των ουκρανία, ρωσία, πολωνία αλλά και κροατία κυριαρχούν οι νεοφασίστες οπαδοί.

* Στις 02/08/12 στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία, η τοπική Aik αντιμετώπιζε για τα προκριματικά του europa league τη πολωνική Lech Poznan, οι οπαδοί της οποίας φημίζονται για τη γυμναστηριακή macho και υποτίθεται «χεράτη» χουλιγκανίλα καθώς και τους ακροδεξιούς πυρήνες που δραστηριοποιούνται στους οπαδικούς της κόλπους. Αρκετές ώρες πριν το παιχνίδι καμιά 60αριά πολωνοί την έπεσαν σε pub που άραζαν 30-40 οπαδοί της Aik τους οποίους και τραμπούκισαν άσχημα. Όταν μαθεύτηκε το σκηνικό 150 περίπου οπαδοί της σουηδικής ομάδας προσπάθησαν να τη πέσουν στους πολωνούς όταν αυτοί έμπαιναν στη θύρα τους αλλά μπήκαν τα σουηδικά ματ και οι λοιποί μπάτσοι στη μέση και μετά από κάνα μισάωρο συγκρούσεων οι οπαδοί της Aik απωθήθηκαν. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και μετά τη λήξη του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου