Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ερμής και η κρίση, η σχιζοφρένεια και τα εξιλαστήρια θύματα..

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς πολλά αρνητικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ότι μας παίρνουν τις δουλειές, ότι κουβαλούν αρρώστιες, ότι (μόνο αυτοί) συμβάλλουν στην έξαρση της εγκληματικότητας, ότι (μόνο αυτοί) πουλάνε πρέζα, ότι είναι όργανα μυστικών και ανθελληνικών υπηρεσιών που αποσκοπούν στη διάλυση του ελληνικού έθνους, της ελληνικής φυλής και της ορθοδοξίας και άλλα πολλά..

Πρόσφατα διαβάσαμε σε δελτίο ενημέρωσης του εμπορικού συλλόγου («ο Ερμής») του Αγρινίου ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ευθύνονται και για την οικονομική κρίση που αναγκάζει αρκετούς μικρομεσαίους έμπορους της πόλης μας να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Ο εμπορικός σύλλογος με τα σχεδόν 100 χρόνια παρουσίας στα τοπικά δρώμενα αποσκοπεί στη προάσπιση των συμφερόντων των ντόπιων μικρομεσαίων εμπόρων απέναντι στις ληστρικές και αδηφάγες διαθέσεις των ντόπιων αλλά και πολυεθνικών μεγαλοκαρχαριών και κεφαλαιοκρατών. Επίσης ήταν αυτός που καθιέρωσε τον έστω και για δυο μήνες εξανθρωπισμό του εμπορικού ωραρίου με το θερινό πενθήμερο.

Όμως ένα από τα πιο πρόσφατα δελτία ενημέρωσης του εν λόγω συλλόγου αναφέρει ότι για τα κατάντια των ντόπιων εμπόρων και για την οικονομική κρίση που επηρεάζει τις λιγότερο έως και καθόλου ευνοημένες κοινωνικές τάξεις φταίνε και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Με λίγα λόγια οι διάφοροι αυτοί άνθρωποι που εμπορεύονται στο δρόμο ομπρέλες, μπρελόκ, φακούς, ρολόγια και cd αποτελούν τεράστια ανταγωνιστική δύναμη για τους ντόπιους εμπόρους και όχι οι πολυεθνικές με τα τεράστια πολυκαταστήματα που ξεφυτρώνουν παντού με τα τεράστια κεφάλαια τους και τα ελεύθερα ωράρια τους. Όλος αυτός ο κόσμος λοιπόν που είτε λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών είτε λόγω πολέμων (τους οποίους τις περισσότερες φορές ξεκινούν ή υποβόσκουν οι σύμμαχοι της ελλάδας) αναγκάζεται να κάνει τόσο μεγάλα ταξίδια με τόσα ρίσκα και τόση αβεβαιότητα προκειμένου να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη αποτελεί σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο άλλο ένα βασικό εχθρό των ντόπιων μικρομεσαίων εμπόρων. Στη πραγματικότητα βέβαια ο πραγματικός εχθρός των ντόπιων μικρομεσαίων εμπόρων (όπως και των άνεργων, των εργατών, των αγροτών και όλης της κοινωνίας) είναι το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα που συντηρούν οι κεφαλαιοκράτες επιχειρηματίες (έμποροι και μη), οι τράπεζες και η πάσης φύσης πολιτική και οικονομική εξουσία.

Ακόμη και αν προσπαθήσουμε να μπούμε και εμείς στο τρόπο σκέψης του εμπορικού συλλόγου θα δούμε ότι ακόμη και με το δικό του σκεπτικό μια τέτοια άποψη δεν στέκει μιας και οι πλανόδιοι μετανάστες έμποροι είναι συμπολίτες μας που ζουν και αυτοί στην ίδια πόλη, στεγάζονται σε αυτή, τρώνε σε αυτή και μέρος των λιγοστών χρημάτων που κερδίζουν ανακυκλώνεται στη τοπική κοινωνία. Σε αντίθεση με τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα που η μοναδική τους προσφορά στη τοπική κοινωνία είναι οι πενιχροί μισθοί στους εργαζομένους τους(της γενιάς των 600 ευρώ ).

Βέβαια το συγκεκριμένο δελτίο ενημέρωσης φανερώνει και κάποιες τάσεις σχιζοφρένειας αφού τη μια στιγμή τα χώνει στις πολυεθνικές αλλά την άλλη βρίσκει σαν εξιλαστήρια θύματα για την οικονομική κατάντια της τοπικής κοινωνίας τους πλανόδιους μετανάστες έμπορους (ξεχνώντας όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε τους εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες οικονομικούς μετανάστες παλαιότερων δεκαετιών). Και η αποκορύφωση της σχιζοφρένειας αυτής είναι το ότι σε κάποιο σημείο του, το δελτίο ενημέρωσης διερωτάται για το τι σόι κοινωνία είναι αυτή που μισεί, αποστρέφεται και ξεχνά τους μετανάστες που είναι θύματα κάποιας άλλης κοινωνίας πολιτών και της ανοχής μας τη στιγμή που σε κάποιο άλλο σημείο του δελτίου ο εμπορικός σύλλογος προτρέπει τους δημοτόμπατσους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να ασχοληθούν με τους πλανόδιους μικροπωλητές!!

1 σχόλιο: